Přechod do důchodu podle výsledků ad hoc modulu výběrového šetření pracovních sil - 2006


Úvod

V průběhu roku 2006 se uskutečnilo v rámci kontinuálního výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) šetření ad hoc modulu na téma „Přechod do důchodu“ (AHM 2006). Téma tohoto zjišťování a povinný seznam požadovaných informací byly pro členské země Evropské unie uvedeny v nařízení komise (ES) č. 388/2005 z 8. března 2005. Hlavním účelem šetření bylo získat informace o tom, jaká je situace osob ve věku 50-69 let z hlediska skutečného nebo plánovaného odchodu z ekonomicky aktivního života do důchodu. Výsledky šetření měly dokumentovat, v jaké míře jsou v jednotlivých zemích EU vytvářeny předpoklady pro naplnění rozhodnutí Rady EU č. 578 z roku 2003 o zvyšování zaměstnanosti a podpoře aktivního stárnutí občanů. Aplikaci uvedeného nařízení do podmínek České republiky zabezpečil odbor statistiky trhu práce ČSÚ, oddělení výběrového šetření pracovních sil.

Šetření AHM bylo provedeno na prvních návštěvách ve všech bytech vybraných pro VŠPS v průběhu celého kalendářního roku 2006. Poprvé tak byly získány průměrné roční údaje, když předcházející AHM se uskutečnily pouze ve druhém čtvrtletí daného roku. Osloveni byli všichni respondenti ve věku 50-69 let, kteří buď měli v referenčním týdnu nějaké zaměstnání, nebo jejich poslední zaměstnání skončilo v době, kdy dovršili alespoň 50 let. Počet respondentů v cílové skupině dosáhl 13,8 tis. osob.

Všechny údaje z výběrového souboru byly převáženy na průměrnou roční věkovou strukturu obyvatelstva podle demografické projekce středních čtvrtletních stavů pro VŠPS. Absolutní údaje uvedené v textu a tabulkách jsou tedy údaje získané tímto převážením.



Technické poznámky

Číselné údaje v absolutním vyjádření jsou uváděny v tisících. Rozdíly mezi údajem za celek a součtem dílčích údajů v tabulkách vyplývají ze skutečnosti, že úhrn není součtem zaokrouhlených dílčích údajů, ale zaokrouhleným celkovým údajem. Absolutní i relativní údaje ve všech textových a přílohových tabulkách a v textu jsou vypočítány z nezaokrouhlených čísel.

V tabulkách jsou standardní statistickou symbolikou odlišeny marginální případy ve významu:

  • daný jev se ve výběrovém souboru nevyskytl
  • údaj není k dispozici nebo je nespolehlivý


Při práci s tabulkami je třeba mít na zřeteli, že údaje jsou zjišťovány výběrovými metodami, a proto jejich přesnost klesá se snižující se velikostí vzorku (např. členění ukazatelů z různých hledisek v krajských pohledech). Všeobecně platí, že úhrny menší než 4,5 tis. osob se považují za údaje s nižší spolehlivostí. V praxi to znamená, že jejich relativní směrodatná odchylka (tj. variační koeficient) je vyšší než 20 %. Údaje menší než 750 osob nejsou publikovány vůbec, místo v nich je v tabulkách uvedena tečka a v případě, že údaj nebyl zjištěn, je místo čísla uvedena vodorovná čárka.

Zveřejněno dne: 31.05.2007
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.