Přejít k menu Přejít k obsahu

Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji v roce 2015

Celková produkce masa ve Zlínském kraji meziročně vzrostla o 5,8 %. Výroba vepřového masa se proti předchozímu roku zvýšila o 5,6 % a hovězího masa o 6,5 %.

 

Během roku 2015 bylo v kraji celkem poraženo 17,5 tis. kusů skotu. Proti předchozímu roku to bylo o 1 051 kusů, tj. o 6,4 %, více. Nárůst porážek byl zaznamenán u všech kategorií skotu. Nejvýraznější zvýšení bylo zachyceno u krav (o 8,4 %) a nejnižší u jalovic (6,5 %). K meziročnímu úbytku došlo u telat (o 1,9 %). Zvýšení počtu porážek bylo zaznamenáno i u prasat (o 3,8 tis. kusů, o 5,3 %). K poklesu poražených kusů došlo u ovcí včetně jehňat (o 248 kusů, o 34,5 %).

Celkem bylo v kraji za čtyři čtvrtletí 2015 vyprodukováno 4,1 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 6,5 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto roce činila 454,8 kg (republikový průměr poraženého kusu skotu 552,8 kg). Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji ve sledovaném období vzrostl z 38,5 % v roce 2014 na 38,8 % v roce 2015. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se mírně zvýšil, a to z 6,0 % v roce 2014 na 6,1 % ve sledovaném roce.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 75,5 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená nárůst proti předchozímu roku o 3,8 tis. kusů (o 5,3 %). Celkem bylo vyprodukováno 6,5 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční zvýšení o 345 t (o 5,6 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,9 kg (průměrná živá hmotnost prasete v ČR 114,1 kg). Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za celý rok 2015 ve Zlínském kraji se snížil z 61,2 % v roce 2014 na 61,1 %. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa se za sledované období zvýšil o 0,3 procentního bodu na 2,9 %.

V průběhu roku bylo ve Zlínském kraji poraženo 470 ovcí včetně jehňat (meziroční pokles o 34,5 %). Proti minulému roku došlo ve výrobě skopového masa ke snížení o 26,0 %. Zlínský podíl na produkci tohoto masa v republice se meziročně snížil ze 6,3 % v roce 2014 na 4,9 % ve sledovaném roce.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2015

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2015

 

V celé České republice došlo za rok 2015 ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo celkem vyrobeno 296,2 tis. tun masa, což je o 5,5 tis. tun méně než v předchozím roce. Tedy výroba masa v republice meziročně klesla o 1,8 %. Ke zvýšení produkce masa v roce 2015 došlo celkem v deseti krajích. K nejvýraznějšímu nárůstu došlo v Plzeňském kraji (o 1,8 tis. t). Dále pak v krajích Hlavní město Praha hodnoceném se Středočeským krajem (o 960 t), Olomouckém (o 804 t), Zlínském (o 587 t), Královéhradeckém (o 432 t), Jihočeském (o 302 t), Libereckém (o 268 t), Vysočina (o 256 t) a Ústeckém a Karlovarském s meziročním přírůstkem pod 100 tun. Naopak snížení výroby bylo zaznamenáno ve třech krajích. K nejvýraznějšímu poklesu, a to 4,5 tis. tun masa v jatečné hmotnost, došlo v Pardubickém kraji. Za ním pak následovaly kraje Moravskoslezský (snížení výroby masa o 4,1 tis. t) a Jihomoravský (o 2,5 tis. t).

Na republikové úrovni se zvýšila celková produkce hovězího masa (o 4,2 %) a naopak poklesla výroba vepřového masa (o 3,5 %).

Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u jedenácti krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Kraji Vysočina (o 1 144 tun jatečné hmotnosti, tj. o 8,5 %). Naopak snížení výroby hovězího masa bylo zjištěno v Pardubickém (o 829 t, tj. 4,6 %) a Jihočeském kraji (o 186 t, tj. 5,1 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i nadále Pardubický kraj, ve kterém ve sledovaném roce bylo celkem vyprodukováno 17 084 t hovězího a telecího masa.

Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v osmi krajích, nejvíce v Plzeňském kraji (o 955 tun, tj. o 5,4 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Moravskoslezském kraji (o 4,2 tis. tun, tj. o 24,6 %). Největším producentem vepřového masa byl stejně jako v předchozím roce Jihočeský kraj, který ho během sledovaného roku vyrobil celkem 52,9 tis. tun.

 

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů

 

Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů

Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů

 

Graf 4 Výroba masa ve Zlínském kraji k 31. 12. v tunách jatečné hmotnosti

Graf 4 Výroba masa ve Zlínském kraji k 31. 12. v tunách jatečné hmotnosti

 

Další informace najdete na:

https://csu.gov.cz/produkty/porazky-hospodarskych-zvirat-prosinec-2015  

https://csu.gov.cz/rychle-informace/zemedelstvi-4-ctvrtleti-a-rok-2015