19.10.2016 Navštivte výstavu Minisčítání v obrázcích

V rámci Evropského dne statistiky pořádá Český statistický úřad výstavu Minisčítání v obrázcích. Zhlédnout ji můžete v expozičních prostorách v budově ČSÚ v Praze na Skalce, a to od čtvrtka 20. do středy 26. října 2016.

Celkem 13 plakátů poutavým způsobem reflektuje výsledky posledního vzdělávacího projektu Minisčítání, do něhož se zapojilo 29 628 žáků napříč celou Českou republikou. Nejvíce jich vyplnilo elektronický dotazník v Pardubickém a Středočeském kraji. Nejméně v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Většina respondentů byla ve věku 11 až 14 let.

Z výsledků mimo jiné vyplynulo, že nejoblíbenějšími školními předměty jsou tělocvik, angličtina, matematika a informatika a že 41% vliv na oblíbenost předmětu má učitel. Ukázalo se také, že mezi pět povolání, o kterých děti do budoucna nejčastěji uvažují, patří veterinář, učitel, kuchař, policista nebo doktor. Co se týče jazykové vybavenosti, 82 % žáků uvedlo, že je s to domluvit se na základní úrovni anglicky. Pouze malá část dětí by spíše použila slovenštinu, němčinu nebo ruštinu.

Projekt Českého statistického úřadu Minisčítání uspěl i v soutěži Eduína 2015. Získal třetí místo v hodnocení odborné poroty, a zabodoval tak v konkurenci dalších 67 projektů.

Kompletní výsledky Minisčítání jsou dostupné na webových stránkách www.miniscitani.cz.

Více informací o Evropském statistickém dni 2016 naleznete zde: www.czso.cz/statsday2016.

Česká asociace science centerBlesk Síla na Vaší straněMinisčítání v roce 2015Minisčítání v roce 2012odkaz na sčítání lidu 2011